Medische tandheelkunde

Gaatjes behandelen en voorkomen

Gaatjes behandelen en voorkomen maken een groot deel uit van een gezond gebit. Wij behandelen de gaatjes en helpen jou dit te voorkomen.

gaatjes behandelen

Gaatjes behandelen en voorkomen

Geen enkel gebit is hetzelfde dus ook het ontstaan van gaatjes gaat in het ene gebit sneller dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar wat wij vooral zien zijn de volgende factoren.

  • De agressiviteit van mond bacteriën die het proces versnellen
  • Gebruik van medicatie
  • Eet/drink patronen
  • Poets en floss patroon
  • Regelmatigheid tandartsbezoek.

Hoe ontstaan gaatjes in de mond

Een gaatje in de tand of kies wordt veroorzaakt door een zuuraanval van bacteriën in onze mond. Deze bacteriën eten onze suikers (Zelfs dat van fruit) en maken een zuuraanval. Zo’n zuuraanval veroorzaakt dus de caviteit, oftewel gaatjes. Gaatjes komen voor op gezonde tanden en kiezen maar ook op behandelde tanden en kiezen die eerder een vulling, kroon, brug, of prothese dragen. Behandelde tanden en kiezen vergen nog meer aandacht met poetsen en flossen.

Poets- en floss gaatjes

De meeste voorkomende gaatjes zijn poets- en flossgaatjes. Met poetsen voorkomen we poetsgaatjes die aan de buitenzijde van tanden en kiezen ontstaan. Met flossen voorkomen we flossgaatjes die tussen de tanden en kiezen ontstaan. Deze plekken tussen de tanden en kiezen kunnen we niet goed beoordelen door enkel te kijken. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te bekijken gebruiken we radiologische foto’s. De meeste mensen kunnen gaatjes voorkomen door elke dag 2 keer te poetsen en 1 keer te flossen. En natuurlijk 2 keer per jaar naar de tandarts.

Vulling of kroon

Is een gaatje nog klein en zijn we er op tijd bij dan kunnen we die vullen met composiet (sterk wit vullingsmateriaal). In het geval van grotere gaatjes, of als een gaatje dicht bij een oude vulling of verzwakte kies zit, dan kan er enkel nog een kroon geplaatst worden. Een vulling is dan simpelweg niet sterk genoeg. De kroon wordt speciaal voor uw tand of kies door een tandlaboratorium vervaardigd. Met de kroon kan uw weer goed eten en drinken.

Veelgestelde vragen over medische tandheelkunde

Hiernaast een aantal veelgestelde vragen over medische tandheelkunde.

Bekijk ook andere vragen
Staat uw vraag hier niet tussen. Kijk dan eens op onze pagina veelgestelde vragen.

Hoe kan ik tandgevoeligheid verminderen?2024-01-16T12:57:15+01:00

Er zijn meerdere mogelijkheden, maar persoonlijk adviseer ik mijn patiënten om te poetsen met Sensodyne Rapid Relief. Dit is een tandpasta die daarin gespecialiseerd is. Echter niet iedereen is daarbij gebaat, dit kan goed beoordeelt worden door een tandarts, want er zijn misschien onderliggende factoren die de gevoeligheid veroorzaken.

Hoe houd ik mijn mond gezond?2024-01-16T12:33:51+01:00

De mond gezond houden is erg belangrijk en ik wil u daar graag mee helpen. Een aantal essentiële punten hierbij zijn:

  1. Minderen met suiker eten, met name kinderen
  2. Tijdig naar de tandarts gaan bij klachten, daarnaast eens per half jaar voor de gewone controle
  3. 2 keer per dag tandenpoetsen
  4. 2 keer per dag flossen
Wat is tandplaque en hoe kan ik het voorkomen?2024-01-16T14:34:02+01:00

Tandplaque is een samenspel tussen onze voedselresten en de bacteriën in onze mond. Dit veroorzaakt aanslag op de tanden en uiteindelijk ook gaatjes. Regelmatig poetsen en flossen en 2 keer per jaar naar de tandarts kunnen deze problemen voorkomen.

Wat is een gaatje en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T12:40:04+01:00

Gaatjes in onze mond ontstaan doordat bacteriën onze voedselresten, met name de suikers, omzetten in zuren en dit tast vervolgens het glazuur op onze tanden aan. Het gevolg hiervan is een gaatje.

Wat zijn de symptomen van tandvleesontsteking?2024-01-16T12:52:26+01:00

Een tandvleesonteking kun herkennen doordat het sneller kan gaan bloeden in uw mond tijdens het poetsen of dat uw tandvlees opgezet is. Vooral bij volwassenen is het belangrijk er tijdig mee naar de tandarts te gaan, we willen voorkomen dat uw tanden losser gaan zitten.

Wat is paradontitis en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T13:08:33+01:00

Paradontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. Hierbij wordt het kaakbot op dusdanige manier aangetast dat het kaakbot zakt waardoor onze tanden en kiezen los komen te zitten. Dit is iets wat wij absoluut proberen te voorkomen bij onze patiënten.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?2024-01-16T12:19:52+01:00

Hoe vaak iemand naar de tandarts moet verschilt per persoon. Iemand die goed voor zijn of haar gebit zorgt, en dus regelmatig poetst en flosst, hoeft in principe maar 1 keer per jaar naar de tandarts. Over het algemeen raden wij het aan om 1 keer per half jaar naar de tandarts te gaan.

Medische tandheelkunde

Controle

Reguliere controle bij de tandarts is nodig om problemen te voorkomen. Bij Tandarts88 gaan we graag een stapje verder.

Lees verder »

Gaatjes

Gaatjes behandelen en voorkomen maken een groot deel uit van een gezond gebit. Wij behandelen de gaatjes en helpen jou dit te voorkomen.

Lees verder »

Ontstekingen

Een ontsteking in de mond is niet alleen vervelend maar ook ongezond. Bij onze tandartspraktijk helpen we uw mond gezond te houden.

Lees verder »

Pijn verhelpen

Ervaart u pijn in de mond? Wees er op tijd bij! Gaatjes die de zenuwkamer bereiken verergen de pijn en ongemakken aanzienlijk.

Lees verder »

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan de pijn verhelpen maar betekent ook permanente verzwakking van de tand of kies.

Lees verder »