Medische tandheelkunde

Een wortelkanaalbehandeling om uw pijn te verlichten

Een wortelkanaalbehandeling kan de pijn verhelpen maar betekent ook permanente verzwakking van de tand of kies.

Wat is een wortelkanaalbehandeling eigenlijk?

Een wortelkanaalbehandeling wordt alleen uitgevoerd wanneer strikt noodzakelijk, omdat het een permanente verzwakking van uw tand of kies betekent. De tand of kies wordt na de behandeling wel verstevigt met een kroon om problemen te voorkomen.

Men kan een wortelkanaalbehandeling vergelijken met het uithollen van een boomstam (wortelkanaalbehandeling) en vervolgens versteviging van de boomschors (kroon). Soms is de tand of kies helaas zodanig aangetast en verwoest dat een wortelkanaalbehandeling met kroon geen goed resultaat kan geven. In zo’n geval wordt de tand of kies verwijderd en daarmee de ontsteking verwijderd.

wortelkanaalbehandeling

Fractuurlijnen door te hard eten

Wat helaas ook pijn kan geven zijn het eten van harde noten of olijven die net even verkeerd worden gebeten, deze veroorzaken fractuurlijnen die tot de zenuw geraken en pijn geven. Helaas geven oude zilveren vullingen ook fractuurlijnen, deze scheuren zetten met de tijd uit en bereiken ook de zenuwkamer met als zenuwpijn tot gevolg. Vandaar dat zilveren vullingen niet worden geplaatst, verder komen er ook kwikdampen vrij die schadelijk
kunnen zijn.

Niet elke zilveren oude vulling dient vervangen te worden, dat verschilt per situatie. Het tijdig herkennen van breukgevaar of lekkage doen we met onze instrumenten, kennis en in combinatie met aanwezigheid van klachten bij het vervangen van oude zilveren vullingen.

Veelgestelde vragen over medische tandheelkunde

Hiernaast een aantal veelgestelde vragen over medische tandheelkunde.

Bekijk ook andere vragen
Staat uw vraag hier niet tussen. Kijk dan eens op onze pagina veelgestelde vragen.

Wat is een gaatje en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T12:40:04+01:00

Gaatjes in onze mond ontstaan doordat bacteriën onze voedselresten, met name de suikers, omzetten in zuren en dit tast vervolgens het glazuur op onze tanden aan. Het gevolg hiervan is een gaatje.

Wat zijn implantaten en hoe worden ze geplaatst?2024-01-16T13:22:45+01:00

Een implantaat is een kunstwortel die in uw mond geplaatst wordt, deze dient een periode vast te groeien in uw kaakbot. Na die periode kunnen wij er een tand of een kies op plaatsen.

Wat is paradontitis en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T13:08:33+01:00

Paradontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. Hierbij wordt het kaakbot op dusdanige manier aangetast dat het kaakbot zakt waardoor onze tanden en kiezen los komen te zitten. Dit is iets wat wij absoluut proberen te voorkomen bij onze patiënten.

Wat is tandplaque en hoe kan ik het voorkomen?2024-01-16T14:34:02+01:00

Tandplaque is een samenspel tussen onze voedselresten en de bacteriën in onze mond. Dit veroorzaakt aanslag op de tanden en uiteindelijk ook gaatjes. Regelmatig poetsen en flossen en 2 keer per jaar naar de tandarts kunnen deze problemen voorkomen.

Hoe vaak moet ik naar de tandarts?2024-01-16T12:19:52+01:00

Hoe vaak iemand naar de tandarts moet verschilt per persoon. Iemand die goed voor zijn of haar gebit zorgt, en dus regelmatig poetst en flosst, hoeft in principe maar 1 keer per jaar naar de tandarts. Over het algemeen raden wij het aan om 1 keer per half jaar naar de tandarts te gaan.

Zijn witte vullingen beter dan zilveren?2024-01-16T13:04:42+01:00

Zilveren vullingen (amalgaamvullingen) worden niet meer gebruikt. Witte vullingen (composietvullingen) worden ter plekke aangebracht. Hoewel witte vullingen mooier zijn dan zilveren vullingen, zijn ze helaas wel minder sterk. Wanneer een patiënt bij ons binnenkomt met een gebroken zilveren vullingen overleggen we vaak of we deze dan gaan vervangen door een witte vulling, of dat we gaan voor een laboratoriumvulling. Deze dient in 2 zittingen geplaats te worden, in tegenstelling tot de witte vulling.

Hoe houd ik mijn mond gezond naarmate ik ouder word?2024-01-16T14:34:13+01:00

Door regelmatig (eens per half jaar) naar de tandarts te gaan en slijtage te voorkomen. Hoe langer we leven hoe meer stress we ervaren, dit is normaal, maar heeft wel impact op uw gebit. De tandarts heeft de hulpmiddelen om u daarbij te helpen.

Medische tandheelkunde

Controle

Reguliere controle bij de tandarts is nodig om problemen te voorkomen. Bij Tandarts88 gaan we graag een stapje verder.

Lees verder »

Gaatjes

Gaatjes behandelen en voorkomen maken een groot deel uit van een gezond gebit. Wij behandelen de gaatjes en helpen jou dit te voorkomen.

Lees verder »

Ontstekingen

Een ontsteking in de mond is niet alleen vervelend maar ook ongezond. Bij onze tandartspraktijk helpen we uw mond gezond te houden.

Lees verder »

Pijn verhelpen

Ervaart u pijn in de mond? Wees er op tijd bij! Gaatjes die de zenuwkamer bereiken verergen de pijn en ongemakken aanzienlijk.

Lees verder »

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan de pijn verhelpen maar betekent ook permanente verzwakking van de tand of kies.

Lees verder »