Medische tandheelkunde

Een wortelkanaalbehandeling om uw pijn te verlichten

Een wortelkanaalbehandeling kan de pijn verhelpen maar betekent ook permanente verzwakking van de tand of kies.

Wat is een wortelkanaalbehandeling eigenlijk?

Een wortelkanaalbehandeling wordt alleen uitgevoerd wanneer strikt noodzakelijk, omdat het een permanente verzwakking van uw tand of kies betekent. De tand of kies wordt na de behandeling wel verstevigt met een kroon om problemen te voorkomen.

Men kan een wortelkanaalbehandeling vergelijken met het uithollen van een boomstam (wortelkanaalbehandeling) en vervolgens versteviging van de boomschors (kroon). Soms is de tand of kies helaas zodanig aangetast en verwoest dat een wortelkanaalbehandeling met kroon geen goed resultaat kan geven. In zo’n geval wordt de tand of kies verwijderd en daarmee de ontsteking verwijderd.

wortelkanaalbehandeling

Fractuurlijnen door te hard eten

Wat helaas ook pijn kan geven zijn het eten van harde noten of olijven die net even verkeerd worden gebeten, deze veroorzaken fractuurlijnen die tot de zenuw geraken en pijn geven. Helaas geven oude zilveren vullingen ook fractuurlijnen, deze scheuren zetten met de tijd uit en bereiken ook de zenuwkamer met als zenuwpijn tot gevolg. Vandaar dat zilveren vullingen niet worden geplaatst, verder komen er ook kwikdampen vrij die schadelijk
kunnen zijn.

Niet elke zilveren oude vulling dient vervangen te worden, dat verschilt per situatie. Het tijdig herkennen van breukgevaar of lekkage doen we met onze instrumenten, kennis en in combinatie met aanwezigheid van klachten bij het vervangen van oude zilveren vullingen.

Veelgestelde vragen over medische tandheelkunde

Hiernaast een aantal veelgestelde vragen over medische tandheelkunde.

Bekijk ook andere vragen
Staat uw vraag hier niet tussen. Kijk dan eens op onze pagina veelgestelde vragen.

Wat zijn veel voorkomende tandheelkundige behandelingen2024-01-16T12:28:23+01:00

Als tandarts wil ik uw mond gezond houden, dus betekent in de meeste gevallen dat we:

  1. gaatjes tijdig behandelen met vullingen
  2. tandvlees gezond houden met gebitsreinigingen
  3. missende tanden/kiezen tijdig vervangen door implantaten
Wat zijn de symptomen van tandvleesontsteking?2024-01-16T12:52:26+01:00

Een tandvleesonteking kun herkennen doordat het sneller kan gaan bloeden in uw mond tijdens het poetsen of dat uw tandvlees opgezet is. Vooral bij volwassenen is het belangrijk er tijdig mee naar de tandarts te gaan, we willen voorkomen dat uw tanden losser gaan zitten.

Wat is paradontitis en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T13:08:33+01:00

Paradontitis is een tandvleesontsteking in een vergevorderd stadium. Hierbij wordt het kaakbot op dusdanige manier aangetast dat het kaakbot zakt waardoor onze tanden en kiezen los komen te zitten. Dit is iets wat wij absoluut proberen te voorkomen bij onze patiënten.

Wat zijn implantaten en hoe worden ze geplaatst?2024-01-16T13:22:45+01:00

Een implantaat is een kunstwortel die in uw mond geplaatst wordt, deze dient een periode vast te groeien in uw kaakbot. Na die periode kunnen wij er een tand of een kies op plaatsen.

Wat is een gaatje en hoe wordt het behandeld?2024-01-16T12:40:04+01:00

Gaatjes in onze mond ontstaan doordat bacteriën onze voedselresten, met name de suikers, omzetten in zuren en dit tast vervolgens het glazuur op onze tanden aan. Het gevolg hiervan is een gaatje.

Wat zijn kronen en bruggen?2024-01-16T14:12:06+01:00

Kronen en bruggen zijn niks anders dan laboratoriumvullingen die de tanden/kiezen verstevigen of vervangen.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?2024-01-16T14:12:08+01:00

Een wortelkanaalbehandeling is een behandeling waarbij we uw tand of kies ontzenuwen. Vervolgens kunt u weer pijnloos eten en drinken.

Medische tandheelkunde

Controle

Reguliere controle bij de tandarts is nodig om problemen te voorkomen. Bij Tandarts88 gaan we graag een stapje verder.

Lees verder »

Gaatjes

Gaatjes behandelen en voorkomen maken een groot deel uit van een gezond gebit. Wij behandelen de gaatjes en helpen jou dit te voorkomen.

Lees verder »

Ontstekingen

Een ontsteking in de mond is niet alleen vervelend maar ook ongezond. Bij onze tandartspraktijk helpen we uw mond gezond te houden.

Lees verder »

Pijn verhelpen

Ervaart u pijn in de mond? Wees er op tijd bij! Gaatjes die de zenuwkamer bereiken verergen de pijn en ongemakken aanzienlijk.

Lees verder »

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling kan de pijn verhelpen maar betekent ook permanente verzwakking van de tand of kies.

Lees verder »