Een tandarts voor kinderen unieke behandelingen

Een gezond mond bij uw kind zorgt voor een gezonde ontwikkeling tot een volwassen persoon. De meeste behandelingen voor kinderen zijn gratis en vallen onder de basisverzekering van de ouder. Beugels vallen daar niet onder, daarvoor kan men een aanvullende tandartsverzekering aanvragen.

Bij vragen laat het ons gerust weten voor meer duidelijkheid.

Inhoud

Controle (Mondonderzoek)

We kennen de waarde van een gezonde glimlach en we doen ons best om ervoor te zorgen dat het melkgebit van uw kind gezond wisselt naar een volwassen gebit om zo een leven lang gezond mee te gaan.

Elk kind is uniek, dus de behandeling ook

Elk kind is bijzonder en dient zijn eigen behandeltraject te krijgen. Voor sommige kinderen is het voldoende om 2x per jaar naar de tandarts te gaan voor controle, andere kinderen hebben meer aandacht nodig.

Bij het mondonderzoek wordt er samen met u een op maat gemaakt behandeltraject voor uw kind gekozen.

Bij een controle (mondonderzoek) kijken we naar…

tandarts voor kinderen

De onderdelen van ons mondonderzoek

tandartspraktijk voor kinderen

Aanwezigheid tandplaque/tandsteen

Tandsteen of tandplaque bestaan o.a. uit bacteriën en die kunnen gaatjes en ontstekingen veroorzaken. Ook kan de tandhals bloot komen te liggen. Als tandarts voor kinderen proberen wij dit soort problematiek altijd te voorkomen.

Aanwezigheid gaatjes

Voorkomen is beter dan genezen, vooral in het geval van gaatjes. Gaatjes in een melkgebit kunnen leiden tot voortijdig verlies van melktanden en op langere termijn zelf spraak- of eetstoornissen veroorzaken.

Stand van de beet

De stand van de beet bepaalt het vermogen van het kind om goed te kunnen eten/drinken/praten. Een juiste beet draagt bij aan de gezonde ontwikkeling van het kind tot een gezond volwassen persoon. Bij een niet optimale beet kan men tijdig een beugelbehandeling starten.

Ontwikkelingspatronen en stoornissen tijdig herkennen

Sommige kinderen ontwikkelen zich anders als andere kinderen. Sommige kinderen kunnen hierdoor makkelijker gaatjes krijgen, anderen wisselen hun melkgebit traag of wisselen niet en weer anderen kunnen een niet optimale beet ontwikkelen. Dit kan een rol spelen op hun lichamelijk en geestelijke ontwikkeling.

Preventie KIDS

Gaatjes en ontstekingen voorkomen

Wanneer er tijdens het mondonderzoek bij uw kind blijkt dat er sommige plaatsen in de mond lastig te poetsen of bepaalde ontwikkelingsvormen aanwezig zijn waardoor er tandplaque en tandsteen is zich gaan ophopen dan willen we tijdig ingrijpen voordat ze gaatjes en ontstekingen in de mond geven.

Hoe voorkomen we gaatjes en ontstekingen

tandarts voor kinderen

Gaatjes en ontstekingen voorkomen doen we zo…

Poetsinstructie

Poetsen klinkt heel banaal. Veel mensen ”schrobben” met hun tandenborstel en denken daarbij hun tanden en kiezen goed voldoende te hebben gepoetst. Maar de juiste poetstechniek vergt oefening, we adviseren dat men bij kinderen tot hun 10e levensjaar na poetst. Voor die tijd hebben ze nog niet de juiste motoriek om de juiste poetstechniek uit te voeren en zodanig goed te poetsen. Jong geleerd is oud gedaan.

Gebitsreiniging en aanbrengen Fluoride

Het tandplaque en tandsteen wordt aan u en uw kind getoond om zodanig die aandacht plekken extra aandachtig schoon te houden. Wij zorgen ervoor dat er tijdens de gebitsreiniging de mond van uw kind weer gezond en sprankelend wordt gepolijst. Verder brengen we fluoride aan tanden of kiezen die extra kwetsbaar zijn.

Sealen*

Sommige tanden en kiezen hebben een ontwikkelingspatroon waardoor ze heel makkelijk tandplaque kunnen ophopen. Om te voorkomen dat er makkelijk tandplaque zich zal ophopen en dus makkelijk gaatjes zullen ontstaan worden ze verzegeld. Er wordt een laagje Sealant aangebracht , waardoor het risico op gaatjes verminderd wordt

* Niet elk kind komt in aanmerking om te Sealen voor, u kan er altijd naar vragen om te kijken of uw kind daarvoor geschikt is of niet.

Met o.a. onze poetsinstructie willen we gaatjes en ontstekingen voorkomen

Vullingen

Bij het mondonderzoek is er gebleken dat er een gaatje is ontstaan in het gebit van uw kind. Afhankelijk van de situatie wordt een behandeling gekozen. Een van de meest voorkomende behandelingen is het plaatsen van een vulling.

Hierbij wordt verder tandbederf aan een tand voorkomen door het tandbederf te verwijderen en een vulling te plaatsen. Er zijn verschillende soorten vullingen die elk hun eigen voordelen en nadelen hebben.

Als er toch gaatjes zijn hebben wij diverse vullingen

Kindervulling

Voor kinderen die het spannend vinden bij de tandarts en niet makkelijk hun mond lang open kunnen houden wordt er gekozen voor een kindervulling (Kunsthars gemodificeerd GlasIonomeer), dit is een vulling die Fluoride vrijlaat om te voorkomen dat er makkelijk een gaatje terug gaat ontstaan. Het nadeel ervan is dat deze vulling niet zo sterk is een vaak vervangen zal dienen te worden.

Composiet-vulling

Kinderen die goed meewerken en waarbij de mond voldoende open gehouden kan worden, kunnen we een sterkere vulling plaatsen, ook wel bekend als een composiet-vulling. Deze wordt ook bij volwassenen gebruikt. Het voordeel is dat deze vulling sterker is, het nadeel is dat de behandeling langer duurt en meer medewerking vergt van het kind. Niet alle kinderen kunnen of willen dit.

Pulpotomie*

Soms is het tandbederf zo uitgebreid dat het de zenuw van het tandje heeft bereikt, bij een grote mensen tand wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Bij een melktand of melkkies kan men afhankelijk van de grootte van het tandbederf soms nog een gedeeltelijke wortelkanaalbehandeling uitvoeren (Pulpotomie). Een melktand of melkkies die te vroeg wisselt door bijvoorbeeld te trekken zal er voor zorgen dat het balans van de mond verandert, hierdoor kunnen er verschuivingen ontstaan waardoor het kind een beet verschuiving kan ontwikkelen en zodanig niet goed kunnen eten of praten en misschien een beugel nodig zal hebben.

* Niet elk kind kan in aanmerking komen voor een Pulpotomie, u kan het altijd navragen voor een eventuele mogelijkheid.

Soms is het helaas zo dat een tand of kies zodanig beschadigd is dat er geen andere mogelijkheid is dan de tand of kies te trekken om verdere schade en ontstekingen aan de mond en de definitieve tanden eronder te voorkomen.

Beugels

Er zijn verschillende soorten beugels, met name beugels die je gebit beschermen en andere beugels die je gebit en kaken verschuiven om een juiste beet te krijgen.

Er zijn 2 soorten beugels

beschermbeugel
beugels voor kinderen

Beugels om te beschermen of om te corrigeren

Beschermbeugel

Zit je kind op hockey of een andere actieve sport, dan is het belangrijk om het gebit van je kind te beschermen.

Orthodontische beugel

Als blijkt dat de stand van de tanden en kiezen en of de kaken voor een patroon zorgen waarbij het kind niet goed kan eten, drinken en verder ontwikkelen tot een volwassen persoon met een mooi stralend gebit waarbij de tanden en kiezen fraai komen te staan zonder dat het kind op volwassen leeftijd hoeft te lijden van gebitsslijtage, kaakgewrichtspijn en of hoofdpijn.

Voor complexe beet wordt er samengewerkt met de Orthodontist en de Kaakchirurg.

Een goede tandenborstel is essentieel voor een gezond gebit