Mondonderzoek

Bij het mondonderzoek, ook wel bekend als de tandarts controle, onderzoeken we de gezondheid van uw mond. Zo kunnen we tijdig ingrijpen bij het behandelen van gaatjes, lekkende vullingen, mondontstekingen en doen ook een mondkanker screening. Indien nodig maken we gebruik van röntgenopnames bij het vermoeden van gaatjes, ontstekingen en andere afwijkingen, zoals bijvoorbeeld kaakgewrichtsproblematiek.

Dankzij onze moderne apparatuur, goede focus belichting, vergroting en röntgenopnames kunnen we een volledige diagnose stellen. Tijdig ingrijpen voorkomt dat een gaatje een wortelkanaalbehandeling wordt, of een mondontsteking die leidt tot verliezen van tanden en kiezen en natuurlijk het op tijd herkennen van een kwaadaardigheid in de mond is van essentieel belang om tijdig door te verwijzen naar de MKA-arts.

Afbraak gebit remmen

Het leven brengt de nodige uitdagingen en stressmomenten met zich mee. Als tandarts herken ik dat terug in iemands mond. Met name het gebit laat sporen van afbraak en slijtage zien. De eerste sporen herkennen we vaak aan de bovenste hoektanden, deze zijn in een gezonde situatie vaak puntig.

Iemand die bewust of onbewust knarst of klem gedrag vertoont (Denk aan stressvolle periodes zoals examens, excessief sporten, zorgen maken om je dierbaren/relaties of ook soms te wijten aan erfelijkheid).

Het tijdig opsporen en remmen van deze afbraak voorkomt…

  • Tand en kiespijn (wortelkanaalbehandeling)
  • Het ‘inzakken’ van iemands gezicht
  • Verlies vermogen om het voedsel te snijden en te malen.
  • Verlies esthetiek gezicht

Afhankelijk van uw situatie wordt een behandeling gekozen

In de beginfase kiezen we vaak voor het stabiliseren van de situatie door het dragen van een beetbeschermingsplaat. Is de afbraak verder gevorderd, dan herstellen we eerst de verloren anatomie van het gebit en stabiliseren we het vervolgens met een stabilisatieplaat.

Sportbeugel

Een gezonde lifestyle gaat gepaard met o.a. voldoende bewegen, sport is goed voor je lichaam en dus ook je mond. Sommige sporten gaan gepaard met wat meer fysiek contact en daarmee hogere risico’s aan schade voor uw gebit.

Excessief klemmen en knarsen komt vaak voor bij het beoefenen van sporten. Denk aan een elleboogstoot, harde hockeystick, zware gewichten tillen, etc.

Sporten met verhoogd risico

  • Hockey
  • Voetbal
  • Vechtsport
  • Fitness

We kunnen de sportbeugel met uw clubkleuren kiezen.