Verminderen mondontsteking

Mondontstekingen kunnen ontstaan door virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en vreemde lichaampjes. De meest voorkomende mondontstekingen worden veroorzaakt door tandplaque. Tandplaque is een samenspel van voedselresten en bacteriën. Tandplaque veroorzaakt tandgaatjes, vieze mondgeur, gelig beslagen tong en soms nog meer.

Een te hoge Ca2+ spiegel in speeksel kan tandplaque omvormen in calculus (tandsteen). Dit vormt zich vaak op plekken die lastig te bereiken zijn in de mond. Bijvoorbeeld in het geval van tanden en/of kiezen die over elkaar zitten. In dat geval krijg je het nauwelijks zelf weg met tandenpoetsen alleen. Dit kan in sommige gevallen verholpen worden door een onzichtbare beugel.

Onzichtbare beugel

Met een onzichtbare beugel kunnen we bij sommige mensen de tanden recht(er) krijgen waardoor het gebit toegankelijker wordt voor tandenpoetsen, flossen of rageren. Bij een recht(er) gebit wordt het schoon houden veel eenvoudiger en voorkomt u ontstekingen in de mond.

Vroegtijdig ingrijpen houdt uw mond gezond

Als het tandsteen diep onder het tandvlees en bij het kaakbot zit kan de ontsteking afbraak van de fundering van uw gebit veroorzaken. Wanneer dit onbehandeld blijft zorgt het voor verlies van uw tanden en kiezen. Dit noemen we Parodontitis.

Een uitgebreid onderzoek haalt de factoren naar voren die dit versnellen/vertragen en zo maken we een voor uw passend behandelplan om de ontsteking te minderen/remmen.

Gaatjes behandelen

Geen enkel gebit is hetzelfde dus ook het ontstaan van gaatjes gaat in het ene gebit sneller dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar wat wij vooral zien zijn de volgende factoren:

  • De agressiviteit van mond bacteriën die het proces versnellen
  • Gebruik van medicatie
  • Eet/drink patronen
  • Poets en floss patroon
  • Regelmatigheid tandartsbezoek.

Hoe ontstaan gaatjes in de mond

Een gaatje in de tand of kies wordt veroorzaakt door een zuuraanval van bacteriën in onze mond. Deze bacteriën eten onze suikers (Zelfs dat van fruit) en maken een zuuraanval. Zo’n zuuraanval veroorzaakt dus de caviteit, oftewel gaatjes. Gaatjes komen voor op gezonde tanden en kiezen maar ook op behandelde tanden en kiezen die eerder een vulling, kroon, brug, of prothese dragen. Behandelde tanden en kiezen vergen nog meer aandacht met poetsen en flossen.

Poets- en floss gaatjes

De meeste voorkomende gaatjes zijn POETS-gaatjes en FLOSS-gaatjes. Met poetsen voorkomen we POETS-gaatjes die aan de buitenzijde van tanden en kiezen ontstaan. Met flossen voorkomen we FLOSS-gaatjes die tussen de tanden en kiezen ontstaan. Deze plekken tussen de tanden en kiezen kunnen we niet goed beoordelen door enkel te kijken. Om de plekken tussen de tanden en kiezen te bekijken gebruiken we radiologische foto’s. De meeste mensen kunnen gaatjes voorkomen door elke dag 2 keer te poetsen en 1 keer te flossen. En natuurlijk 2 keer per jaar naar de tandarts.

Is een gaatje nog klein en zijn we er op tijd bij dan kunnen we die vullen met composiet (sterk wit vullingsmateriaal). In het geval van grotere gaatjes, of als een gaatje dicht bij een oude vulling of verzwakte kies zit, dan kan er enkel nog een kroon geplaatst worden. Een vulling is dan simpelweg niet sterk genoeg. De kroon wordt speciaal voor uw tand of kies door een tandlaboratorium vervaardigd. Met de kroon kan uw weer goed eten en drinken.

Pijn verhelpen

Gaatjes kunnen in sommige gevallen zoveel schade aanrichten aan uw tand of kies dat het de zenuwkamer bereikt. Dit verergert de pijn aanzienlijk omdat de zenuwen verbonden zijn met onze hersenen. Het betekent ook vaak dat het te laat is voor een reguliere behandeling. Wanneer het gaatje de zenuwkamer bereikt heeft kunnen we de pijn verhelpen middels een wortelkanaalbehandeling.

Wat is een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling wordt alleen uitgevoerd wanneer strikt noodzakelijk, omdat het een permanente verzwakking van uw tand of kies betekent. De tand of kies wordt na de behandeling wel verstevigt met een kroon om problemen te voorkomen.

Men kan een wortelkanaalbehandeling vergelijken met het uithollen van een boomstam (wortelkanaalbehandeling) en vervolgens versteviging van de boomschors (kroon). Soms is de tand of kies helaas zodanig aangetast en verwoest dat een wortelkanaalbehandeling met kroon geen goed resultaat kan geven. In zo’n geval wordt de tand of kies verwijderd en daarmee de ontsteking verwijderd.

Wat helaas ook pijn kan geven zijn het eten van harde noten of olijven die net even verkeerd worden gebeten, deze veroorzaken fractuurlijnen die tot de zenuw geraken en pijn geven. Helaas geven oude zilveren vullingen ook fractuurlijnen, deze scheuren zetten met de tijd uit en bereiken ook de zenuwkamer met als zenuwpijn tot gevolg. Vandaar dat zilveren vullingen niet worden geplaatst, verder komen er ook kwikdampen vrij die schadelijk
kunnen zijn.

Niet elke zilveren oude vulling dient vervangen te worden, dat verschilt per situatie. Het tijdig herkennen van breukgevaar of lekkage doen we met onze instrumenten, kennis en in combinatie met aanwezigheid van klachten bij het vervangen van oude zilveren vullingen.

Missende tand of kies vervangen

Een missende tand of kies kan op meerdere manieren nadelig zijn voor uw gezondheid. Eten en drinken kunnen bijvoorbeeld lastiger worden, maar het kan je leven ook op een andere manier beïnvloeden. Het kan ook invloed hebben op uw zelfvertrouwen waardoor u minder lacht. Of in sommige gevallen kan gewoon praten al lastig zijn.

Wij houden uw mond gezond

Een tand of kies verliezen willen wij als tandartsen altijd voorkomen, maar mocht het u overkomen zijn kunnen wij u daar uitstekend bij helpen. Afhankelijk van uw algehele gezondheid en uw individuele situatie zijn er meerdere mogelijkheden voor het vervangen van missende tanden of kiezen.

De behandelingen zijn onder te verdelen in twee groepen:

  • Uitneembare voorzieningen. Deze zitten niet vast in de mond. Denk aan gedeeltelijke of een volledig kunstgebit. Deze behandeling kan bij de meeste personen uitgevoerd maar wordt vaak ervaren als oncomfortabel.
  • Vaste voorziening. Deze zitten vast in de mond. Denk aan een brug- of implantaat- kroon. Deze optie is de meest comfortabele optie, echter zijn er bepaalde lichamelijk en gezondheidsvoorwaarden voordat u hier in aanmerking kan komen. Niet iedereen is hiervoor geschikt.